tiistai 18. kesäkuuta 2013

vauvan matka-apteekki

Huhhei, en sitten ehtinytkään enää koneelle eilen kun talo täyttyi ystävistä, kuulumisten vaihdosta, kahvittelusta ja kokkailusta. Taas huomasin miten kaipaan isoa keittiötä jonne mahtuisi paljon porukkaa pöydän ääreen ja itse voisi olla mukana keskustelussa kokkailun lomassa :) Muutenkin mun mielessä on alkanut siintää omakotitalo, piha, grilli, pari lasta lisää, auto... Asioita joita en yhtään kaivannut vielä pari vuotta sitten. Vaihtoehtoisesti mulle kelpaisi myös kiva asunto Espanjassa (no, ei tässä taloustilanteessa, mutta joskus) tai Kuubassa, ja sielläkin ne pari lasta, piha ja auto sekä rautaristikot ikkunoissa ja puutarhan portissa. Ehkäpä nämä unelmat vielä joskus toteutuvat, hih ^^

Mutta postauksen idea ei suinkaan ollut unelmointi, vaan vauvan matka-apteekki. Adi ei tietenkään ole enää mikään ihan pieni vauva, mutta tällä samalla apteekilla matkattiin ne ensimmäisetkin reissut. En tiedä onko meidän apteekki ihan keskiverto vai kenties suppeampi tai laajempi kuin muiden lapsiperheiden, mutta varsinkin Kuubaan lähtiessä halusin varautua mahdollisimman moneen tietäen ettei sieltä välttämättä löydä lääkettä jos tulee tarve. Nyt Espanjaan lähtiessä olo on paljon huolettomampi: laastareita luulisi löytyvän perhehotellista, samoin sideharsoa. Olen kuitenkin edelleen sillä kannalla että parempi liikaa kuin liian vähän :D


Matka-apteekin sisältö tietysti riippuu osittain kohteesta ja lapsen iästä, mutta mielestäni tässä on monia hyviä juttuja melkeinpä minkä tahansa ikäiselle lapselle, ja tietysti osa myös aikuisille :)


Meille yksi tärkeimmistä apteekkiasioista on laastaripussukka. Adi on alkanut koheltamaan enemmän ja usein laastari on paras quick fix. Itselleni taas tulee rakkoja jalkoihin lähes kaikista kengistä ja Deellä on paha tapa repiä kynsinauhoja. Ollaan siis usein koko perhe ihan laastaroituja.Rakkolaastari on itselläni pelastanut myös pienen palovamman kun menin koskemaan uuniin paljain käsin.


Desinfiointi aine itsestäänselvistä syistä. Suihkutettava versio on meillä ollut parempi kuin tavallinen pullosta kaadettava, tätä on niin helppo suihkauttaa vaikka suoraan haavaan jos sideharsoa tai vanulappuja ei ole saatavilla.


Bepanthen on ollut pitkään kestosuosikkini huulille, jossain vaiheessa oli vaan pakko piilottaa puteli ylähyllylle kun tuntui etten muuta teekään kun sivelen aina vaan paksumman kerroksen. Mulle ja Adille tulee yleensä hyttysenpistoista kissan kokoisia paukamia, joten hydrocortisoni on ehdoton.


Keittosuolatipat olen ottanut yleensä mukaan lentokoneeseen, koska Adille ei vielä voi käyttää nenäsuiketta. Olen kokenut itse muutamaan otteeseen sen hirvittävän kivun kun kone laskeutuu ja itsellä on nenä tukossa, ja suihkautan nykyään varmuuden vuoksi aina nenäsuihketta koneessa. Baby Mist on ollut käytössä huomattavasti helpompi kuin tipat, koska suihkautus käy niin nopeasti, mutta suurta pulloa ei saa viedä koneeseen. Matkalle se lähtee kyllä mukaan. Varsinkin Kuubassa olen saanut monta kertaa nuhan täysillä puhaltavan ilmastoinnin takia. Tukkoinen nenä ja huonosti nukutut yöt pilaavat loman, joten mielelläni kannan Baby Mist pullon mukana.


Floridalia en onneksi ole joutunut ikinä antamaan Adille, mutta viime reissulla Kuubassa jakelin sitä naapureille. Maun pitäisi olla banaaninen, mutta en osaa sanoa onko oikeasti. Naapurin lapsi oli kuulemma juonut mielellään koko satsin. Joulunaikaan Kuubassa riehui Kolera (Sama tornado joka teki tuhoja Amerikassa pyyhkäisi myös Kuuban kautta, sen seurauksena likainen ja puhdas vesi sekoittuivat ja voilá, kolera. Näin minulle siis kerrottiin, faktatietoa tämä ei ole.) ja jokainen pieninkin nipistys vatsassa aiheutti paniikin. Onneksi säästyttiin kaikilta mahataudeilta ja loisilta. Meille aikuisille olen pitänyt mukana myös imodiumia.Särkylääkettä mukaan koko perheelle! Auringonpistos, päänsärky, palanut iho... Kaikkeen auttaa särkylääke. Ensimmäisellä matkalla Adin ollessa puolivuotias mukana oli suppoja, nyt käytetään nestemäistä Panadolia nopeamman vaikutuksen ja helpomman käytön takia. Panadol on myös yksi niistä lääkkeistä joita ei välttämättä Kuubasta löydy, sinne roudasin varmuuden vuoksi kaksi pulloa. Aikuisille on mukana Panadol Zappia ja Ketorinia.

Adin aurinkorasva on Eucerinin 25 suojakertoimen fysikaaliseen suojaan perustuva voide. Se ei sisällä kemikaalisia suodattimia jotka imeytyvät lapsen verenkiertoon ja sopii yli puolivuotiaille. Adin rasvaamisessa on tietysti aika homma, joten suojana on tietysti myös vaatteita ja hattu (tosin nekään ei aina meinaa pysyä päällä...). Muilla matkoilla ei olla oleiltu altaalla, vaan korkeintaan leikitty pihalla, usein varjossa. Nyt Adi siis pääsee ekaa kertaa polskimaan altaaseen :)

Allasasioihin liittyen, ostin Libero Swimpants uimavaippoja. Olen lukenut niin negatiivista kuin positiivistakin juttua uimavaipoista. Sanotaan että vauva ei kovin helpolla kakkaa veteen mutta no... Adi on poikkeus :D Tulin siihen tulokseen että kun kyseessä on kuitenkin vain viikon loma, säästää uimavaippojen käyttö kaikkien hermoja. Toivottavasti.


Lääkkeiden lisäksi matkaan lähtee muutamia tarvikkeita. Niistäjä, koska Adi vielä osaa niistä (missähän vaiheessa lapsi muuten oppii niistämään, hmmm...), annostelija nestemäistä särkylääkettä varten ja kuumemittari. Tähän samaan sarjaan kuuluu myös sideharso, jota ei tällä hetkellä ole (note to self, osta!), kynsisakset ja pinsetit. Etäisesti apteekkiasioihin liittyvistä jutuista lähtee mukaan myös D-vitamiinit, ksylitolipastillit ja perusvoide.

Muita mukaan pakattavia:
  • korvatulpat
  • silmätipat
  • allergialääkkeet
  • nenäsuihke
  • kosteuspyyhkeitä
  • hiivatulehduslääke
  • käsidesi

Uskokaa tai älkää, en ole edes bakteerikammoinen. Adi saa nuohota lattialla ja imeskellä kengänpohjaa, mutta matkalla mielestäni hyvä apteekki säästää stressiltä. Parempi varautua kaikkeen ja kantaa (toivottavasti) turhaa tavaraa mukana, kuin kärsiä koko loma rakkojen, palaneen ihon tai hiivatulehduksen takia.

Toivottavasti joku hyötyy tästä postauksesta, ja jos jotain jäi puuttumaan niin heitelkää lisää vinkkejä kommenttiboksiin!

Täällä Adi on unilla joten mä alan valmistella teille meikkipostausta ;)

Besos mmmmuak,
Taru

Pssst! Hyvä vinkki jet lagiin ja siitä toipumiseen on melatoniini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti